nahled

Troisième concours gastronomique (Kulinářská soutěž pro francouzštináře potřetí)

Není pochyb o tom, že francouzština je jazykem diplomacie (různé zdroje uvádějí, že až 70% mezinárodních slov pochází z francouzštiny, popř. z latiny), jazykem módních mol a salonů a že nezanedbatelné množství francouzských slov najdeme také v oblasti kulinářské (např. filé, želé, entrée, furé, aperitiv, vaření metodou sous-vide, confit...).

Pomineme-li francouzská vína a sýry a nemáme-li ambice stát se kuchaři oceněnými michelinskou hvězdou, nabízí se i nám, obyčejným kuchařským amatérům (vidíte, zase francouzské slovo!), celá řada zajímavých receptů, které může zvládnout každý. Dokázali to i naši studenti francouzštiny, kteří se přihlásili do 3. ročníku kulinářské soutěže. V tomto ročníku sice nebyla účast tak vysoká (taky nám těch francouzštinářů ubylo), ale přesto si to všichni odvážlivci užili.

Letos připravili opět skvělé pokrmy od hlavních chodů až po dezerty. Ochutnat jsme mohli cordon-bleu au poulet, tarte tatin, quiche lorraine, beignet de carnaval, crêpes Suzette, gaufres de Bruxelles, cassoulet aj. Úkolem však nebylo jen jídlo připravit a naservírovat, ale hlavně jej ve francouzštině představit a vysvětlit jeho přípravu.

Porota tedy nehodnotila jen chuť pokrmů, ale také francouzskou prezentaci. A ta se nejlépe povedla Kláře Lindovské a Báře Kozmínové (7A8), které připravily bruselské vafle (gaufres de Bruxelles), a Hance Dráždilové (5B8), která nám přinesla tradiční francouzský cibulový koláč (quiche lorraine). Jako chuťově nejlepší jídlo vyhodnotili účastníci soutěže variaci na cordon-bleu z kuchyně Matěje Sabola a Michala Kučery (7B8).

Děkujeme všem nadšencům za účast i za skvělé chuťové zážitky, které nám přichystali.

nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled
Použijte prosím moderní prohlížeč (např. Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Microsoft Edge).