nahled

Matinée gastronomique - Gastronomická soutěž ve francouzštině

Již čtvrtý ročník gastronomické soutěže ve francouzštině proběhl v pondělí 11. dubna. Po dvou letech nucené covidové přestávky se opět našli nadšenci, kteří nejen připravili speciality francouzské kuchyně, ale dovedli je i prezentovat v jazyce, který se několik let učí. Do soutěže se zapojili žáci ze septim, oktáv a kvart.

V porotě letos zasedli také hosté z Alliance française v Ostravě: Dagmar Štensová, Pavla Brettová a Max Cordier, jehož domovem je Normandie a který se tak po několika měsících strávených v České republice opět mohl díky tradičním chutím přenést do své rodné země.

Cenu účastníků si v kategorii slaných receptů odnesly Kateřina Děčková a Nela Michalíková (7A8), které připravily slaný koláč se špenátem (quiche aux épinards), ze sladkých pokrmů soutěžící ocenili velice pracné a vynikající rohlíčky máslové i čokoládové (croissants au chocolat), které upekla Gabriela Machačová (7B8). Porota pak ocenila estetickou prezentaci zákusku z  listového těsta s krémem a ovocem od Hany Greé a Hany Schindlerové (7B8), ze slaných receptů zaujal naše hosty tradiční lotrinský koláč (quiche lorraine) Richarda Koleny (4B8), ze sladkých pak zvítězil citronový koláč zdobený fialkami, který přichystal Vít Mrkvica (7A8) společně s Klárou Spáčilovou (8B8).

Všem oceněným blahopřejeme a děkujeme za příjemné chuťové zážitky. S poděkováním přišli také hosté, kteří všechny vítěze pozvali na návštěvu do střediska Alliance française. Věříme, že si všichni účastníci soutěž také užili a v příštím roce opět připraví zajímavé recepty francouzské kuchyně.

nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled
Použijte prosím moderní prohlížeč (např. Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Microsoft Edge).