V rámci Frankofonie pořádala Francouzská aliance gastronomickou soutěž. Úkolem bylo připravit za 90 minut čtyři porce moučníku, souvisejícího s Francií, a představit jej ve francouzštině. Tak jsme se rozhodli, že se zkusíme přihlásit.
Ve středu 3. dubna jsme se tedy vydali do AHOLu (střední školy gastronomie, turismu a lázeňství). Přišli jsme, zapsali jsme se na prezenční listinu a bylo nám oznámeno, že vařit budeme v jedenáct - do té doby si máme projít stanoviště.
Nejdříve jsme navštívili hudební kavárnu, kde nám představovali francouzská jídla a připravili nám vynikající laté... Následně jsme se přemístili k Francouzce jménem Laura, která mluvila jen francouzsky (k naší smůle). Nakonec, přes všechny jazykové nesnáze, jsme si zahráli kvarteto. Přešli jsme na stanoviště literatury. Tam nám představili francouzského spisovatele Moliéra. Pak odbyla jedenáctá...
Přesunuli jsme se do kuchyně a tam jsme začali kutit la tarte aux pommes (jablkový koláč). Všechno šlo hladce, až na to, že jsme měli moc velkou formu na malé množství těsta, nedostatek dušených jablek, porotce nás neustále kritizoval (například, proč nekrájíme na prkýnku, ale na stole...). Ale i přes všechny potíže, jsme porotě předložili 4 porce moučníku a odprezentovali ve francouzštině náš referát o koláči, který se skládal ze tří částí - receptu, postupu pečení a legendy, proč je koláč takový.
Po náročném soutěžním výkonu jsme měli čas naobědvat se francouzských jídel, která nám přímo nachystali. Byla to cibulová polévka a francouzský slaný koláč quiche. S plnými břichy jsme se odebrali na poslední stanoviště. Vyrobili jsme si francouzskou brož.
A poté nastal čas vyhlašování. Upřímně, moc dobře to nedopadlo. Byli jsme sice první, ale od konce... Ale není důležité vyhrát, stačí zúčastnit se :-).
Chtěla bych veřejně pochválit žáky 3B8 Leonu Sabolovou, Yvonne-Marie Szturcovou a Davida Franka. Každoročně se snažím, aby se naši žáci zapojili do různých soutěží v rámci Frankofonie. Letos jsem tuto možnost opět nabídla. Naši nejmladší francouzštináři se sami přihlásili, našli recept, přeložili jej, vypracovali postup na přípravu koláče, vymysleli příběh, proč má moučník takovou podobu. Je to pozoruhodné, protože se učí francouzsky teprve několik měsíců. Koláč nejen upekli, ale představili jej ve francouzštině. Předseda poroty, ředitel Francouzské aliance Olivier Dubert, si je zapamatoval a získali jej svým nadšením a vzornou přípravou. Mluvil o nich i při setkání vyučujících aliance, že jej zaujali zejména žáci z gymnázia v Hrabůvce.
Nevadí, že nevyhráli, ale naučili se spoustu dovedností, ochutnali speciality francouzské kuchyně, slyšeli rodilé mluvčí a mně udělali svou odvahou, pohotovostí a samostatností obrovskou radost.
Un grand merci.