Podruhé se sešli šikovné cukrářky a pekařky, zdatní cukráři, pekaři i kuchaři, aby předvedli své umění na 2. ročníku gastronomické soutěže pro všechny francouzštináře. Do letošního klání, které proběhlo v pondělí 19. března, se zapojilo celkem 29 odvážlivců s patnácti soutěžními dezerty i hlavními jídly z Francie i jiných frankofonních oblastí. Svůj výtvor prezentovali ve francouzštině, prozradili ingredience i postup přípravy. A pak už se jen ochutnávalo a hodnotilo.
Každý pokrm měl své startovní číslo, které pak soutěžící mohli napsat na hlasovací lístek. Cena účastníků je totiž jednou z kategorií, v níž se dobroty hodnotí. Dalšími dvěma kategoriemi jsou recepty sladké a slané.
Letos to měla porota ještě obtížnější než vloni. Všechna prezentovaná jídla vypadala jako od profesionálních cukrářů a kuchařů a byla opravdu excellents et délicats. Těší nás, že s odvahou se chopili vařečky i nováčci z řad terciánů. Posuďte sami, co všechno jsme mohli ochutnat:
Gâteau au fromage blanc – Lucie Dlouhá, 3B8, Eliška Kašíková, 3B8, Daniela Sýkorová, 3B8
Tarte normande – Ivona Szturcová, 8B8, Leona Sabolová, 8B8, Vendula Prokopová, 8A8
Bûche de Noël – Nela Michalíková, 3A8, Katka Děčková, 3A8
Tarte au citron – Klára Holková, 5B8
Gâteau au chocolat – Vojtěch Polák, 5B8
Ratatouille – Jan Píža, 5A8, Jaroslav Ocisk, 5A8
Tarte au citron – Viktor Lariš, 5B8
Tarte alsacienne – Věra Ocisková, 8A8
Profiteroles - Tereza Chvílová, 3A8, Gabriela Machačová, 3B8, Eliška Pszczólková, 3B8
Éclairs – Bára Kozmínová, 6A8, Klára Lindovská, 6A8
Gâteau au chocolat – Hana Dráždilová, 4B8, Kristýna Procházková, 4B8
Tarte aux pommes de France – Kateřina Slaběňáková, 6B8, Eliška Kuchařová, 6B8
Mhadjeb – Radim Složil, 4A8, Ondřej Spurný, 4A8
Gâteau au chocolat – Tomáš Eisner, 8B8, David Frank, 8B8
A kdo si nakonec odnesl diplom? Cenu účastníků získala děvčata z tercií za své profiteroles z odpalovaného těsta, ze slaných jídel porotě i samotným účastníkům nejvíce chutnal tradiční alžírský mhadjeb, který připravili Radim Složil a Ondřej Spurný. U sladkých dezertů to bylo zapeklité. Tři různé jablečné koláče, tři různé čokoládové dortíky, dva citronové a spousta dalších lákavých a chutných zákusků. Který jen vybrat? Kdybychom hodnotili jen vzhled, vyhrála by šarlota s jahodami a borůvkami nebo citronový koláč ozdobený krémem a čerstvou malinou. Nebo pracné éclairs či tvarohový dezert v barvách trikolory? Všechno vypadalo tak lákavě! Nakonec se porota nepohádala, ale domluvila, že tentokrát udělí rovnou 3 první místa: za Vojtův gâteau au chocolat, Viktorovu tarte au citron a šťavnatý jablečný koláč tarte normande Ivony, Leony a Venduly.
Ani ostatní účastníci soutěže však neodešli s prázdnou. Každý si odnesl sáček s vůní Francie a sladkou chuť na jazyku. A snad i dobrý pocit z dobře odvedené práce a odhodlání zkusit to příští rok znovu.
Alors bon apétit et bonne chance!
Více fotek z akce najdete ve školní galerii nebo na facebooku.