nahled

Francouzská kulinářská soutěž

Tarte au citron, fromage maison, beurre à la ciboulette, ratatouille, quiche lorraine, macarons au chocolat, pain au lait au chocolat, gâteau Margot, tarte magnifique, croissants français, tarte aux pommes... Že vám ty názvy nic neříkají? Tak to jste se měli v pátek 16. června zapojit do úžasné gastronomické soutěže pro francouzštináře. Celkem dvanáct soutěžních pokrmů představili jednotlivci, dvojice i tříčlenná družstva amatérských kuchařek a kuchařů v prvním ročníku „Concours gastronomique“, aby zvítězili v jedné z kategorií.

Úkolem soutěžících bylo nejen připravit nějakou specialitu francouzské či frankofonní kuchyně, ale také svůj výtvor představit porotě ve francouzštině: název pokrmu, jeho složení, postup při přípravě, region a příležitost, při níž se dané jídlo konzumuje. Někteří popustili uzdu své fantazie a z tradičních receptů připravili netradiční formy dortíků a koláčů, třeba i s ryze českými ingrediencemi (gâteau Margot, jehož nezbytnou ingredienci tvořila „margotka“, nebo tarte magnifique ozdobená lentilkami). Nechyběly ani známé pokrmy jako ratatouille či francouzské croissants ve zmenšené podobě a naplněné čokoládou, zaujal i jablečný koláč.

Porotu, tedy učitelky francouzštiny Janu Brachaczkovou a Dagmar Štensovou, překvapilo, že hoši se ujali role pekařů, cukrářů a kuchařů se stejnou vervou a stejně úspěšně jako děvčata, proto nebylo ani trochu jednoduché vybrat to nejlepší. A tak nakonec rozhodla osobní preference chutí.

Vítězkou v kategorii slaných receptů se stala Hana Dráždilová (3B8) s tradičním slaným koláčem (quiche lorraine), u sladkých receptů zaujal porotu nejvíce citronový koláč (tarte au citron) s nadýchanou sněhovou peřinkou, který nejen vypadal jako od profesionálních cukrářů, ale i výtečně chutnal! Upekly ho Tereza Kalmusová a Markéta Koloničná (obě z 3A8).

Aby bylo hodnocení spravedlivější, třetí kategorii vytvořili samotní soutěžící. Každý okusil dobrůtky svých soupeřů a vybral, co chutnalo jemu. Nejvíce hlasů získaly čokoládové makronky, které připravily cukrářky z tercie B: Julie Lubojacká, Klára Spáčilová a Tereza Hrabovská. Vítězky všech kategorií si odnesly kromě ručně malovaného diplomu také vařečku s knírkem, formičku na pečení i sladkou odměnu v podobě čokolády.

Zvítězili ale všichni: museli překonat svou lenost, vyhledat si vhodný recept, připravit si jeho prezentaci ve francouzštině, a ještě podle něj uvařit či upéct zvolený pokrm. A jak se to všechno povedlo, můžete sami zhlédnout na pořízených fotografiích. Už teď se těšíme na další ročník soutěže a na skvělé mňamky.

nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled nahled
Použijte prosím moderní prohlížeč (např. Google Chrome, Mozilla Firefox nebo Microsoft Edge).